Roosterwijzigingen & meer

Voorstelling Podiumkunsten van SG Helinium in Theater Twee Hondjes groot succes!

10 april 2018
Na een intensieve periode van voorbereiding was het woensdag 4 april dan eindelijk zo ver: De leerlingen van Havo/Vwo leerjaar 4 en 5 en Mavo 4 met podiumkunst als examenvak lieten zich van hun creatieve kant zien en speelden en dansten de sterren van de hemel op het toneel van Theater twee Hondjes die op een paar vrije plekken na helemaal uitverkocht was. Onder de bezielende leiding van drama docent Eva van Welzenis en dansdocent Marjolijn Breuring hebben de leerlingen vanuit een thema vrijuit geassocieerd, geïmproviseerd en uiteindelijk scenes vormgegeven.

Havo/Vwo 4, 5 had het actuele thema perfectie. Het wordt de nieuwe volksziekte nummer één genoemd en is een onderwerp waar de leerlingen zich zeker in kunnen herkennen. Scenes over bijvoorbeeld het perfecte ei, een datingbureau die de perfecte partner voor je vindt, een filosofische monoloog over het nastreven van perfectie, een aanklacht over het voldoen aan eisen die de maatschappij aan vrouwen stelt kwamen razendsnel gemonteerd voorbij. Bijzonder was dat de Syrische jongen Achmed van het ISK, dat binnen Helinium gehuisvest zit meedeed. Hij vertelde op theatrale wijze zijn verhaal hoe hij in Nederland terecht is gekomen.


Ook was een gastrol weggelegd voor geschiedenis- en maatschappijleer  docent Willem Joele, die heel graag een keer zo’n proces van het maken van een voorstelling wilde ervaren, omdat hij er altijd zoveel enthousiaste verhalen over hoort van de leerlingen. In een monoloog afgewisseld met dans was zijn boodschap dat het doen van zijn uiterste best als vader, zoon, echtgenoot en leraar het minimale was dat hij kon doen, omdat men daar recht op heeft, niet omdat hij perfect wilde zijn. Deze mix van personen in het stuk getiteld “Spiegelbeeld” gaf de hele voorstelling een bijzonder randje.


Mavo 4 danste het stuk “Be like me”. Zij kwamen zelf met het thema Girlpower aanzetten. Van hieruit zijn er 22 dansscenes gechoreografeerd, waarin de meiden zich afwisselend stoer, kwetsbaar, strijdlustig, verleidelijk, onverschillig, boos en uiteindelijk krachtig en vol zelfvertrouwen toonden. Tijdens het 46 minuten durende stuk bleven ze alle negen op het podium, als een groep vriendinnen die alles, de goede en minder goede momenten uit het leven, met elkaar delen. Er waren groepsdansen voor de hele groep, afgewisseld met solo’s, duetten en kleinere groepsdansen van drie, vier of zes meiden. Als ze niet dansten zaten ze op blokken die iedere keer in een andere opstelling geplaatst werden. Dansdocent Marjolijn Breuring heeft vooral gecoacht, ideeën aangedragen, het proces bewaakt en structuur aangebracht in het geheel, maar heeft niet de dansstukken gechoreografeerd, dat hebben de meiden helemaal zelf gedaan. Het eindigde heel toepasselijk met het nummer ‘who run the world, girls’ van Beyonce.


Zowel “Spiegelbeeld” van Havo/Vwo 4, 5 als “Be like me” van Mavo 4 kon rekenen op een daverend applaus als beloning. Het publiek reageerde super enthousiast en was oprecht onder de indruk wat deze jongeren neergezet hebben met elkaar.