Zoek & meer

Technasiumleerlingen ontwerpen Tiny House voor Tuinderij Permacultuur

23 juni 2021
Tweede jaarsleerlingen van het Technasium op het Helinium zijn door opdrachtgever Sandy van de Ban van Tuinderij Permacultuur Hellevoetsluis gevraagd een Tiny House te ontwerpen.

De afgelopen 8 weken hebben zij zich bij het vak Onderzoek en Ontwerpen verdiept in de denkwijze van de Permacultuur en hebben hiervoor een Tiny House inclusief ‘slim meubelstuk’ ontworpen. Buiten het selecteren van een geschikte locatie én vorm van het Tiny House, hebben de leerlingen ook nagedacht over het gebruik van duurzame materialen, het zelfvoorzienend maken van het Tiny House en het ontwerpen van een slim meubelstuk. Bij een slim meubelstuk valt te denken aan een bed, bank en kast in één meubelstuk, dit alles om handig gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Kortom een flinke klus, waarin ze in groepsverband met elkaar gedurende een hele periode mee zijn bezig geweest. Hier zijn hele mooie en originele ontwerpen uitgekomen. Op donderdag 10 juni hebben 11 leerlingen uit havo 2 en vwo 2 van het Helinium, hun ontwerpen van het een Tiny House gepresenteerd op de locatie aan de opdrachtgever Sandy van den Ban.


Technasium op Helinium

Op de HAVO- en VWO-afdeling biedt Helinium Technasium onderwijs aan. Dit onderwijs wordt aangeboden middels het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Bij O&O krijgen leerlingen vaardigheden aangeleerd die nuttig zijn voor hun middelbare onderwijs en hun vervolgonderwijs. Samenwerken, presenteren, plannen, organiseren, problemen aanpakken, communiceren met externen, onderzoeken en meer vaardigheden staan tijdens deze lessen centraal. Om leerlingen goed voor te bereiden op een beroep in de technische sector, wordt tijdens O&O een opdracht aangeboden vanuit het bedrijfsleven. Normaal zou deze opdracht uitgevoerd worden door een hbo-er of wo-er met een technische achtergrond. Het mooie aan deze opdrachten is dat ze soms (met enige aanpassing) écht worden uitgevoerd door het bedrijf dat de opdracht aanbiedt. Ook bij het tweetalig onderwijs (TTO) wordt het vak O&O aangeboden. Omdat je bij O&O veel moet overleggen, is dit een ideaal vak om spreekvaardigheid te oefenen. We proberen voor deze groep opdrachtgevers te vinden uit heel Europa. Met het Technasium onderwijs biedt het Helinium een mooie opstap naar een technische vervolgopleiding.