Zoek & meer

Plasticsoep: over 30 jaar een stevige soep?

09 april 2021
Een plasticzakje is in een tel gemaakt, wordt twintig minuten gebruikt en doet er zo’n 200 tot 450 jaar over om af te breken.

Plastic is een geweldige uitvinding en we kunnen niet meer zonder. Anno nu is plastic overal: in speelgoed, apparatuur, verpakkingen, kleding, smartphones en auto’s. En helaas ook in de natuur, vooral in oceanen. Hoe je het ook wendt of keert, het wordt tijd om dit probleem aan te pakken. Inmiddels laat plastic al blijvende sporen achter op aarde. In de zee ligt het al op de bodem, dat wordt over een tijdje een laag in de grond. Net als bij de aslaag van de dinosauriërs kunnen archeologen over een tijdje waarschijnlijk zeggen: ‘Kijk, hier zijn de plastics uit het tijdperk van de mens.’


Bij het vak onderzoeken en ontwerpen (O&O) krijgen leerlingen de mogelijkheid om kennis te maken met het bedrijfsleven, door te werken aan een écht bestaand probleem. "Na zes jaar het vak onderzoeken en ontwerpen gevolgd te hebben, was het dit jaar tijd voor onze meesterproef" vertelt Desny Kloet. "De Zeehondenopvang ASeal heeft ons de opdracht gegeven om een oplossing voor de plasticsoep te bedenken. Voor veel mensen is ‘plasticsoep' nogal een vaag begrip. Daarom hebben wij als deel van onze oplossing voor de plasticsoep een tentoonstelling samengesteld om bewustwording te creëren. De plasticsoep is nu nog een waterige bouillon, maar als we zo doorgaan is het binnen 30 jaar een stevige soep en zijn er meer plasticflesjes dan vissen."