Internationalise­ring Helinium

Eind 2019 zijn een aantal docenten en leerlingen vol enthousiasme gestart aan het internationale project: Cultural Herritage and social inclusion. Samen met de partnerscholen uit Denemarken, Turkijke, Polen en Portugal zijn bijzondere uitwisselingsprojecten opgesteld. Helaas hebben alle coronamaatregelen daar een stokje voor gestoken en zijn de uitwisselingen gestaakt. Maar ….
Zondag 13 maart was het eindelijk zover. We mochten twee jaar later dan gepland dan toch naar onze partnerschool in Coimbra, Portugal, afreizen. Twee docenten en negen zenuwachtige leerlingen hebben zich in alle vroegte op Schiphol verzameld voor een hopelijk onvergetelijke week.

Thema ‘s voor de week waren dans, muziek en sport. De Nederlandse groep mocht op maandagochtend de spits afbijten met de eerste workshop. Een starter waarbij we hoogstaande Nederlandse muziek hebben laten horen met de bijbehorende dansjes. Gevolgd door een leuke kahoot over verschillende typisch Nederlandse dingetjes. Tot slot hebben we de overige internationale leerlingen steeds een kort dansje aangeleerd en laten uitvoeren. Een succesvolle Nederlandse workshop, zonder twijfel.
De rest van de week was gevuld met verschillende activiteiten en bezichtigingen. Een van de doelen van het project was: social inclusion, dit is meer dan bereikt. De leerlingen hebben internationale contacten gemaakt en vriendschappen gesloten. Van samen de Backstreetboys zingen in de bus tot gezellig gezamenlijk eten. Taalbarrières? Geen enkel probleem, ze zorgen er wel voor dat ze elkaar begrijpen, met hulp van elkaar of Google translate.
Zaterdag 19 maart zijn twee vermoeide maar ontzettend trotse en blije docenten met hun negen extreem enthousiaste leerlingen terug gekomen. Een ervaring om nooit te vergeten.

Ik denk dat we als school dankbaar mogen zijn dat we een geaccrediteerde Erasmus+ school zijn en dat dit soort reizen voor de leerlingen mogelijk zijn. Zowel voor de leerlingen als de docenten zijn dit onbeschrijflijk waardevolle en leerzame momenten.
Afsluitend: via onderstaande YouTube link is een sfeerimpressie van de week in Portugal te zien.
https://youtu.be/22JSKrnSFHc


Gabriëlle Ramzan






Media
  • Internationalisering